Handledarna har nyckeln

Framtidenkoncernen, alltså allmännyttan i Göteborg, investerar ordenligt i de nyanlända.

I ett samarbetsprojekt med Arbetsförmedlingen och NAV (Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning) ska 300 nyanlända göteborgare ges möjlighet att under den tvååriga etableringsfasen varva praktik med studier i svenska och service/bemötande. Syftet är att bana väg för anställningar inom något av bolagen i koncernen eller på andra delar av arbetsmarknaden.

Projektet, som kallas ”Välkommen till Framtiden – Vägen till viktiga riktiga jobb”, ska pågå i tre år och kommer till att börja med ligga hos Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder.

I tisdags hade jag det stora nöjet att träffa de handledare som ska ta hand om praktikdelen i satsningen. Det var, i ordets sanna bemärkelse, ett riktigt ”gôtt” gäng. Där finns massor av kunnande och massor av positivt engagemang.

Att vara handledare är inte alltid enkelt. Det kräver lyhördhet, timing, pedagogisk förmåga och mycket mer. Det är verkligen inte en uppgift som alla klarar galant. Men jag känner mig mycket trygg med att det här gänget har allt som krävs för att lyckas.

Just de goda handledarna är för närvarande extremt viktiga inte bara inom Framtiden, utan på hela den svenska arbetsmarknaden.

Det finns mycket att göra för de nyanlända i termer av bl a studier, validering och matchning. Men vi kommer aldrig ifrån att det är lärandet och utvecklingen på riktiga arbetsplatser som är huvudnyckeln till framgång.

Det har nog varit en sanning i alla tider och i alla delar av världen att det bästa sättet att lära sig ett nytt land är att så snart det bara går kasta sig in i interaktionen på en arbetsplats. Det är viktigt att göra sina timmar i klassrum och föreläsningssalar. Men det är förmodligen ännu viktigare att göra sina timmar ”in real life” med krävande kollegor, kunder och andra kontakter.

Särskilt under den första perioden ”in real life” kan en skicklig handledare göra all skillnad i världen. Med aktiv och välavvägd coachning är det mycket lättare att hitta rätt och att successivt jobba sig fram till den där fasta anställningen.

Till detta ska läggas att handledarskapet inte bara är en envägsgrej, utan snarare en win-win-situation. Ofta är det mycket givande även för handledaren själv. Praktikanterna ger mycket tillbaka. Inte minst brukar det vara nyttigt och lärorikt att spendera tid med människor som bär med sig ett lite annorlunda sätt att se på verkligheten.

Jag gillar Framtidens satsning. Jag gillar handledarna och det faktum att det finns ett så tydligt fokus på handledarskapet. Det här både klokt och rätt. Jag tror att det kommer att gå riktigt bra.

En reaktion på ”Handledarna har nyckeln

Kommentarer inaktiverade.