Nu tickar de statliga toppjobben in

För en stund sedan meddelade statsminister Löfven och civilminister Shekarabi att Göteborg får ytterligare en myndighet: Myndigheten för Kulturanalys.

Flytten är en del i regeringens satsning på att bättre fördela den statliga närvaron över landet. Om hela Sverige ska leva kan inte – nästan – allt vara placerat i Stockholm.

Detta är goda nyheter. Det är till och med bättre nyheter än vad man vid första anblick kan tro.

Dels kommer Kulturanalys att blir ett positivt vitamintillskott för kulturlivet i Göteborg. Utvecklingskurvan är redan lovande. Med ytterligare en tung aktör blir framtidsutsikterna ännu ljusare. Kompetensen och engagemanget på myndigheten kommer att göra skillnad även i lokalmiljön.

Dels ger det alldeles speciella mervärden att denna del av arbetsmarknaden förstärks. Det är precis den här typen av arbetsgivare som vi lider brist på i Göteborg.

Vi behöver många fler arbetsplatser som kan få samhällsvetare och humanister att stanna i eller flytta till stan. Göteborg måste vara ett givet val även för de där paren där den ene är samhällsvetare/humanist och den andre är ingenjör. Båda måste kunna hitta bra jobb och bygga goda karriärer här i stan.

Att Kulturanalys ankomst är en del i positiv trend gör inte saken sämre. Det är faktiskt så att de statliga toppjobben nu börjar ticka in.

För någon vecka sedan invigde RISE, det statliga ägarbolaget för industriforskningsinstitut, sitt nya huvudkontor på Lindholmen. Kontoret kommer att ha ungefär 30-40 anställda.

Nästa år startar den nya jämställdhetsmyndigheten upp verksamheten i Angered. Myndigheten kommer att ha i storleksordningen 75 medarbetare.

Med Kulturanalys, där det handlar om uppåt 15 anställda, talar vi sammantaget om en bit över 100 nya statliga toppjobb. Det är ett bra facit för en så kort tidsperiod.

Min inställning är självfallet att trenden måste fortsätta. Tillskotten av RISE, jämställdhetsmyndigheten och Kulturanalys är värdefulla, men ska ändå inte ses som mer än ett steg i rätt riktning. På lite sikt behöver den statliga närvaron i Göteborg växa sig mycket större än vad den blir även med dessa tillskott. Det är mycket långt kvar till vad som kan anses vara en rimlig nivå.

Myndigheten för Kulturanalys är hjärtligt välkommen till Göteborg. Vi gillar er redan. Det här kommer att bli bra.

2 reaktioner på ”Nu tickar de statliga toppjobben in

Kommentarer inaktiverade.