Cuper med fantastiska mervärden

Att det är cup-säsong i Göteborg kan nog ingen ha missat. Den här tiden på året är speciell.

Massor av glada ungdomar kommer hit från Sveriges och världens alla hörn. Med sitt sprudlande engagemang ger de hela stan en mycket positiv boost.

Igår avslutades Partille Cup – världens största handbollsturnering för unga. Nära 22 500 spelare och 1085 lag från 43 länder fanns under veckan på plats i Göteborg.

Om en vecka startar Gothia Cup – världens största fotbollsturnering för unga. Då kommer runt 40 000 spelare och 1730 lag från 82 länder att fylla Göteborg med liv och rörelse.

Jag är väldigt förtjust i dessa turneringar. I grunden gillar jag den attityd som de står för och aktivt sprider. Det handlar om glädje, öppenhet, framtidstro och en schysst kamp på lika villkor.

Därutöver ser jag flera andra riktigt starka mervärden:

– Cuperna gör att stan verkligen håller igång även på sommaren. Det ger en god känsla och ger alla – såväl besökare som hemmavarande göteborgare – fler möjligheter.

– Cuperna bidrar till att lyfta besöksnäringen. Tillsammans med en rad andra evenemang – från Göteborgsvarvet till Ullevi-konserterna till Way Out West till Kulturkalaset till, detta år, EM i ridsport – genererar de mer restaurangbesök, fler övernattningar och ökad shopping. Detta skapar i sin tur ett mycket stort antal arbetstillfällen. Utan evenemangen skulle jobben vara betydligt färre.

– Cuperna drar självfallet också ett viktigt strå till stacken när det gäller att främja internationell förståelse och samverkan. Att som ung få med sig den här typen av erfarenheter och perspektiv är mycket värdefullt. Har man mötts på handbolls- eller fotbollsplanen är man inte längre främlingar.

Därför måste det vara en självklarhet att vi i stan tar väl hand om de båda cuperna. För att framgångarna ska fortsätta räcker det inte med att organisationerna för Partille och Gothia Cup, inklusive alla så viktiga funktionärer, fortsätter att leverera världsklass. Även många andra aktörer behöver göra sitt i ett aktivt engagemang – och kontinuerligt bidra till att förbättra turneringarna.

Kopplat till detta finns viktiga frågor om Heden och evenemangsstråket. En helt avgörande faktor i framgångsformeln är att cuperna till ganska stor del lever i centrala stan och har det pulserande hjärtat på Heden. Detta är världsunikt och mycket attraktivt.

Jag ser gärna att Heden utvecklas. Det finns en positiv potential att utnyttja. I den utvecklingen är det mycket viktigt att ta stor hänsyn till de båda cuperna samt till idrottens förutsättningar året runt.

Tidigare processer kring Heden har bitvis präglats av bristande dialog och inslag av idrotts-analfabetism. Det duger inte. Det här är verkligen inte vilken öppen yta som helst. När den utvecklas vidare måste det göras på ett mycket lyhört, genomarbetat och noggrant sätt.

Med en lyckad Partille Cup bakom oss ser vi nu fram emot Gothia Cup. Även det här är på väg att bli en riktigt bra sommar.