Aktiviteter till tusen!

Barndomens somrar är en kritisk punkt i jämlikhetsarbetet. De blir ett slags vattendelare för framtiden.

Tomma och tråkiga sommarlov kan sätta krokben för ett barns utveckling. Det kan i värsta fall gå bakåt i stället för framåt.

Välfyllda och inspirerande sommarveckor kan tvärtom ge ett riktigt lyft. För den som kommer till skolstart med fina minnen, nya perspektiv och ökat självförtroende blir skolan så mycket lättare.

Om vi kan se till att alla barn – oberoende av bakgrund, stadsdel eller föräldrarnas plånböcker – får ett bra sommarlov är mycket vunnet. Då förbättras förutsättningarna för att alla ska klara skolan och så småningom hitta en positiv väg in i vuxenlivet. Om alla hänger med under sommaren fastnar färre i problem under resten av året.

Därför är vi nu – med god support från regeringen – i full gång med vad vi kallar Sommarlovssatsningen. Över hela Göteborg arrangeras det under hela sommaren ett stort antal aktiviteter för barn och unga mellan 6 och 15 år.

Utbudet är lätt att hitta på stadens hemsida (broschyr och kalendarium). Det finns något för alla. Nästan allt är gratis. Till några saker måste man anmäla sig. Till de flesta aktiviteter kan man bara dyka upp.

I grundtänkande och planering har satsningen sex huvudspår: aktiviteter där unga leder unga, familjerelaterade aktiviteter, läsfrämjande aktiviteter, läger och utflykter, aktiviteter med språkstöd samt aktiviteter där man får skapa själv.

I praktiken ger detta en enorm bredd i utbudet. Dans, teater, fotboll, innebandy, gymnastik, film, brädspel, basket, hängmatteläsning, biodling, sång, bygglek, naturliv, skateboard, BMX, inlines och nycirkus är bara några av alla programpunkter.

En viktig del i upplägget är att det ska stimulera barn och unga att röra sig runt i stan. Man ska inte bara hålla sig till sina hemkvarter eller sin stadsdel, utan ska ta sig till helt andra platser och områden. Detta ska ge mervärden i termer av bl a förståelse, brobyggande och integration.

Till stöd för denna rörlighet finns sommarlovskortet – som ger gratis resor med kollektivtrafiken för barn och unga under hela sommaren.

Det aktiva sommarlovet är ingen universallösning, men blir ändå en utmärkt social investering. Detta är en avgörande bit i det pussel av satsningar och åtgärder som behöver läggas för att kunna skapa ett mer jämlikt Göteborg.

Och mer av jämlikhet är precis vad den här stan behöver – det är en vinstaffär för alla göteborgare.